Romania ar putea deveni curand 'Pamantul fagaduintei' pentru investitorii in terenuri agricole

Data publicarii: 29-03-2013 | Economie

Potentialul de investitii in terenurile agricole din Europa de Est se bucura de tot mai multa atentie. Informatia a fost adusa in centrul atentiei de organizatii individuale de investitii comerciale, in scopul unor demersuri de investitii. Investitiile initiale rapide din ultimul deceniu au determinat insa unele guverne sa aplice moratorii cu privire la achizitionarea de catre straini a unor proprietati, in timp ce alte guverne dezbat punerea in aplicare a unor limitari, scrie revista lunara AgProfessional, intr-un articol semnat de editorul Rich Keller.

O tara in care demersul privind investitiile ar putea fi reluat in 2014 este Romania, dar putine informatii sunt puse la dispozitie desi Romania este membra a Uniunii Europene. Terenurile extrem de mici aflate in proprietatea unor fermieri reprezinta configuratia principala a proprietatii terenurilor si un obstacol ce trebuie depasit in scopul asocierii de ferme cu multe hectare, releva autorul articolului. 

Intr-o postare recenta pe blogul companiei poloneze Pulawy, de ingrasaminte si produse chimice, in principal azot, Hubert Kamola ofera o scurta explicatie a potentialului de investitii in terenuri agricole. 

Referitor la Romania, acesta noteaza ca terenurile agricole ocupa aici 14,7 milioane de hectare, dintre care 9,5 milioane de hectare de teren arabil. Datorita climatului temperat, este posibila cultivarea unor diferite tipuri de plante. Dupa retrocedarea drepturilor de proprietate, aproximativ 4,2 milioane de cetateni romani au devenit proprietari de terenuri agricole. Se estimeaza ca 3,8 milioane de ferme functioneaza pe 13,7 milioane de hectare, cu o medie de 2,34 hectare. 

Din pacate, se mai scrie pe blog, progresul automatizarii si al popularizarii este lent. Prin urmare, 30% din forta de munca este angajata in sectorul agricol. De asemenea, potentialul terenurilor, din care doua treimi sunt foarte fertile, nu este folosit deplin. 

Terenurile agricole din Romania prezinta un avantaj in plus si anume pretul lor scazut, continua autorul. Pretul unui hectar de teren este de aproximativ 2.500 de euro. Cu toate acestea, cei dornici sa cumpere pamant romanesc vor trebui sa astepte pana in 2014, cand expira interdictia privind astfel de tranzactii, impusa cumparatorilor individuali si institutionali din alte tari ale UE. Pana atunci, astfel de achizitii sunt posibile numai cu aprobarea institutiilor de stat specificate. 

O metoda de cumparare a terenurilor este prin inregistrarea unei companii in Romania. Datorita unor legi mai liberale, noteaza Kamola, astfel de intreprinderi pot cumpara terenuri, chiar daca toti proprietarii sunt straini,. Situatia este similara si in cazul unor persoane straine, dar care au resedinta permanenta in Romania. O alta solutie este concesionarea terenului, care necesita doar inregistrarea la autoritatea administrativa locala si in registrul funciar corespunzator. Avertismentul este ca un astfel de contract de concesiune nu poate dura mai mult de 49 de ani. 

Rezumand, Romania ar putea deveni curand ''Pamantul fagaduintei'' pentru persoane fizice si institutii care doresc sa-si consolideze terenurile agricole. Trebuie sa se recunoasca faptul ca 2014 nu este o data indepartata. 

Investitorii ar trebui sa-si tina ochii fixati pe aceasta tara, partial datorita conditiilor favorabile si climei din Romania si partial datorita preturilor mici ale terenurilor agricole. Potentialul Romaniei ca piata pentru tehnologii agricole este neexploatat. Este foarte posibil ca viitorii proprietari de terenuri agricole locale sa investeasca in dezvoltarea proprietatii nou dobandite, releva in final semnatarul articolului.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: